Hidden Disabilities Sunflower Gesprekken

Het Sunflower Team

Hidden Disabilities Sunflower Season 1 Episode 2

Het Sunflower team NL bestaat uit Kees, Maureen en Nora.

Kees is Regionaal directeur voor Hidden Disabilities Sunflower voor Nederland en België. Voordat hij in 2021 bij Hidden Disabilities Sunflower aan de slag ging, werkte hij 39 jaar bij KLM Dutch Airlines in verschillende functies. Als senior klantenservicemedewerker werd hij regelmatig geconfronteerd met de problemen waarmee mensen met een verborgen beperking dagelijks te maken hebben. Zijn doel is om de bekendheid van Hidden Disabilities Sunflower verder uit te breiden.

Maureen is Ambassador bij Hidden Disabilities Sunflower Nederland en België. Zij vliegt de wereld over als Purser bij de KLM. Tijdens haar werk ziet zij het positieve effect van het keycord en wat dit voor de mensen betekent en dit vindt zij hartverwarmend en ontroerend.

Nora is verantwoordelijk voor de Social Media en podcast.  Nora vindt het bekend maken van Hidden Disabilities Sunflower belangrijk, omdat het veel mensen helpt. Sunflower dragers voelen zich meer op hun gemak en buitenstaanders hebben meer begrip.  Het keycord voorkomt vervelende situaties en op die manier wordt het allemaal een stuk leuker.

In deze podcast vertelt het team van alles over wat er achter de schermen gebeurd.

Vind ons op: Facebook I LinkedIn I Instagram

Gepresenteerd door Nora Hoekstra, Hidden Disabilities

Wil jij ook jouw verhaal delen? Mail dan naar Gesprekken@hiddendisabilitiesstore.com

Voor meer informatie : https://hiddendisabilitiesstore.com/nl/


Transcript
Nora:

Welkom bij de Sunflower gesprekken. Ik ben jullie host Nora en vandaag ga ik in gesprek met het Sunflower team in Nederland.  Ik zit hier met Kees en Maureen. Kees, zou je jezelf even voor willen stellen? 

Kees:

Ja, ik ben Kees Hoekstra, ik ben 62 jaar en sinds 2021 werk ik als regionaal directeur voor Hidden Disabilities.

Nora:

En Maureen? 

Maureen: 

Maureen de Mooy, 51 jaar en sinds een jaar mag ik werken met Kees samen voor Hidden Disabilities.  En naast Hidden Disabilities werk ik als purser voor de KLM. 

Nora:

Ik ben Nora, ik doe de social media bij Hidden Disabilities Nederland. Ik ben 21 jaar en naast dit doe ik nog een opleiding in Amsterdam. Kees, zou je wat meer willen vertellen over wat je doet als regionaal directeur?

Kees:

In 2021 ben ik gevraagd om voor Nederland Hidden Disabilities Sunflower op de kaart te zetten. Het is een oorspronkelijk Engelse organisatie, al actief vanaf 2016. Dus ja, mijn voornaamste taak is Hidden Disabilities Sunflower bekend maken in Nederland. Dus bedrijven proberen te overtuigen om mee te doen aan het Hidden Disabilities verhaal. En natuurlijk het bij mensen met een verborgen beperking bekend te maken, zodat ze er gebruik van kunnen maken.

Maureen:

Sinds een jaar mag ik Kees daarbij ondersteunen. En dat houdt in, door mijn werk met vliegen zie ik daar wat het voor mensen kan betekenen. En wat ik daarbij doe, is dat we de bedrijven laten zien hoe je op een prachtige wijze verbinding kan maken. En daarmee de voorbeelden van het vliegen meenemen en die dusdanig zichtbaar maken, hoe dit ook binnen hun bedrijven toegepast kan worden. 

Nora: 

Het bedrijf is dus gestart in Engeland. Hoe ziet de organisatie er wereldwijd uit?

 

 

Kees:

Het hoofdkantoor zit in Londen inderdaad. En daar is in 2016 is het allemaal begonnen. En omdat het een groot succes was in Engeland, gingen steeds meer mensen vragen: kan het ook niet in andere landen? Dus de organisatie zit er nu als volgt uit: hoofdkantoren in Engeland in Londen.

Dan hebben we kantoren in Amerika en Canada, in Australië en Nieuw-Zeeland, Denemarken, Ierland, Verenigde Arabische Emiraten en uiteraard Nederland en België. 

Nora:

Dus het wordt eigenlijk alleen maar groter?

Kees:

Ja, het wordt steeds groter. We zijn op dit moment bezig om India zo ver te krijgen om mee te gaan doen. En we zijn heel recentelijk begonnen om de eerste stap in Duitsland te maken. 

Nora:

En jullie bezoeken dus samen de bedrijven vaak. Hoe is jullie ervaring dan?

Maureen:

Onze ervaring is dat mensen vaak in het begin zeggen, wij doen al zo veel voor onze klanten en is dit iets wat er nog extra bij moet? Maar wanneer je ze laat zien dat dit juist vanuit de klant is, vanuit de gast of vanuit een passagier, ligt eraan van welke organisatie je praat, ontstaat er juist meer openheid. Dat het een wederkerigheid is, dat het vanuit een andere kant wordt ingezet. En dat maakt het zo krachtig. 

Nora:

Wat is dan is vaak de doorslag, is dat dan toch wel door ervaringen die jullie dan vertellen of een presentatie die jullie dan gedaan hebben?

Kees: 

Mensen weten er vaak te weinig van. Dus denken dat het heel ingewikkeld is en heel moeilijk is. Maar in de presentaties laten we zien hoe eenvoudig het eigenlijk is. En dat is tevens de kracht van Sunflower. En wij zeggen altijd dat de kracht is de eenvoud. Het is heel eenvoudig en het is ook heel eenvoudig voor een bedrijf om het te integreren. Dus op het moment dat we ze daarvan kunnen overtuigen, dan gaan ze over het algemeen wel mee. Ik moet zeggen dat we eigenlijk nog geen echte nee’s hebben gekregen. Dus wat dat betreft, uitleg is de helft van het werk.

Nora:

Ja, dat is wel heel erg fijn. En waarom is het Sunflower keycords volgens jullie zo belangrijk? Daar kan ik zelf ook wel even een reactie op geven, want mijn zusje die heeft autisme en ik heb met haar heel erg gemerkt dat, nu eigenlijk niet meer echt, maar vooral toen ik nog niet van het bestaan van het keycord af wist, toen ze wat jonger was, denk ik dan nu, dat ze dat toen heel erg geholpen zou hebben. Niet persoonlijk voor haar, maar misschien meer voor mijn moeder of voor mij, omdat wij best wel vaak rare blikken kregen. Dus daar laat het ook alweer zien dat er natuurlijk ook veel meer erkenning moet komen, maar dat het wel heel erg helpt. Waarom vinden jullie het belangrijk? Waarom is het volgens jullie belangrijk?  

Kees:

Het is absoluut belangrijk. We merken dat heel veel mensen, omdat het niet zichtbaar is, natuurlijk heel weinig begrip krijgen. Er worden hele hoge eisen aan mensen gesteld die ze niet kunnen waarmaken. En ze moeten het elke keer verantwoorden. Elke keer moeten ze weer uitleggen waarom ze doen zoals ze doen. En daar worden mensen ontzettend moe van. Mensen worden daar heel onzeker van. En dat kan zelfs leiden dat mensen eigenlijk gewoon de deur niet meer uitgaan. En eenzaamheid ligt dan natuurlijk ook op de loer. En met dit keycord merken we, en dat is ook wat we echt terugkrijgen van de dragers, dat mensen gewoon het zelfvertrouwen geeft. En met het keycord om, weten bijvoorbeeld naar een bioscoop of naar een dierentuin of een van de deelnemende bedrijven gaat, daar word ik niet gek aangekeken. Daar word ik gewoon erkend en herkend. En dat is gewoon ongelofelijk belangrijk. En we horen ook veel mensen zeggen het is life changing, zo'n simpel keycord. 

Maureen:

Het is oké om even niet oké te zijn. En wat we daarin zien is dat mensen juist door de nare ervaringen die ze hebben gehad, dat ze steeds hun meest kwetsbare gedeelte van hun ziel moeten delen met mensen die misschien tien minuten later weer uit hun leven verdwenen zijn. En dat is wat ze zo moe maakt, de vooroordelen. En wanneer je dat weg kan nemen door een keycord, en wanneer je daar dus een onderdeel kan zijn van een ervaring. En of dat nou een ervaring op een luchthaven is, in een winkel, in een bioscoop of waar dan ook, dat is gewoon heel krachtig en dat maakt het zo sterk dat je als Sunflower kun je voor de mensen een onderdeel zijn van een ervaring. En uiteindelijk voor iedereen is het fijn om een hele fijne dag te hebben en daar is Sunflower onderdeel van. En daar gaan we voor de luchthaven blij van, hè Kees?

Kees:

En het werkt twee kanten op: het is voor de dragers natuurlijk ontzettend fijn, maar het is ook fijn voor mensen die soms niet goed weten, hoe ze met een bepaalde situatie om moeten gaan.

En op het moment dat ze weten wat het keycord betekent, wordt dat natuurlijk een stuk makkelijker.  

Nora:

Dus eigenlijk is het vanaf alle kanten vaak een voordeel voor de dragers zelf, voor de ouders, begeleiders, maar ook voor de mensen die het meer begrip hebben omdat het makkelijk te herkennen is.

Maureen:

We zeggen ook vaak in een presentatie: van vooroordelen daar krijgt iedereen pijn van in zijn buik, of stigmatisering, want dat horen we vaak, is het keycord niet stigmatiserend? En dan zeggen wij ook nee, het keycord is niet stigmatiserend, dat is de omgeving waar men zich in bevindt. En wij vragen niks aan mensen, mensen kiezen er zelf voor.

Maar wanneer jij als bedrijf jouw medewerkers goed getraind hebt, dan ben je goed voorbereid. Dus dan haal je het woord vooroordeel uit elkaar, dus dan krijgen we, als je goed voorbereid bent, kom je tot een juist oordeel. Maar laat je vooral verrassen door de vorm van de dag, want misschien heeft diegene het niet nodig, maar draagt iets uit voorzorg. En dat is wat het zo krachtig maakt.  

Nora: 

Heel mooi antwoord, ja. Waarom hebben jullie ervoor gekozen om je hiervoor in te zetten? 

Kees: 

Ja, bij mij lag de basis al in 2016 ook, omdat ik zelf een dochter heb met autisme en een ontwikkelingsachterstand. En in 2016, toen ik nog bij de KLM werkte, waar ik over 39 jaar gewerkt heb, voordat ik aan Sunflower begon, ja, merkte ik dat heel veel mensen bijvoorbeeld met autisme heel veel moeite hadden met vliegen. Dus ik ben toen begonnen met het project ‘Vliegen met Autisme’, om met name Schiphol toegankelijker te maken voor mensen met autisme in eerste instantie. En toen ik zag dat dat zo goed werkte, ja, toen was voor mij duidelijk dat toen ik de kans kreeg om voor Sunflower te gaan werken, dat ik dat gewoon moest doen, omdat het zo ongelooflijk belangrijk is om deze groep mensen, die voor Nederland en België geschat wordt op 4 miljoen mensen, zo ongelooflijk veel kan veranderen.

Wat ik zeg, het leven wordt echt veel leuker voor mensen als ze met het keycord weer na jaren een bioscoop kunnen bezoeken of kunnen gaan vliegen. Dus ja, dat is voor mij absoluut waarom ik het zo belangrijk vind.

Maureen:

En voor mij is het in die zin, ik heb zelf twee dochters, we hebben twee dochters, waarvan de oudste PTSS heeft naar aanleiding van een geweldsincident. En het belangrijkste eigenlijk, zie gewoon wie je voor je hebt, ongeacht wat het is. Zij draagt zelf het keycord nog niet, maar dat geeft ook niet, maar ze raakt er steeds meer mee bekend, maar ze durft er wel steeds meer mee uit te spreken dat ze iets heeft. Het allerbelangrijkste voor mij is, hoe kun je bijdragen aan iemand voor een fijn moment en dat maakt zo'n verschil.

Ik zie in mijn week met vliegen, elke reis kom ik wel een passagier tegen met een keycord. En ik zie ook de ervaringen van de mensen op het vliegveld, waar ze het bijvoorbeeld wel hebben, waar ze het niet hebben. En dat is echt een wereld van verschil. Het geeft zoveel rust aan de voorkant, het helpt prikkels weg. En ja, ik vlieg nu bijna 29 jaar. En wanneer je nog steeds in de wijze van verbinden nieuwe lagen kunt vinden, om mensen te verbinden met elkaar, ja dat.

Nora:

Je zei net dat er 4 miljoen mensen waren in Nederland en België met een verborgen beperking. Weet je ook hoeveel daarvan Sunflower-dragers zijn? 

Kees: 

Ja, dat stijgt elke maand, naarmate we natuurlijk meer bekend worden. Maar met de laatste cijfers van januari erbij zijn er nu 30.000 dragers. Dus het is wel echt groeiende? Het groeit ongeveer met 500, tussen de 500 en 1000 dragers per maand. 

Nora: 

Oh, dat is wel echt heel veel. 

Kees:

Ja, en dat is natuurlijk erg afhankelijk van als er weer nieuwe deelnemers zijn. Dus een Pathé bioscopen bijvoorbeeld zagen we een enorme stijging door hun deelname. En wat afgelopen maand met name echt een enorme stijging teweeg heeft gebracht, was de deelname van de Efteling.

Dus je ziet dat grote bedrijven, bekende bedrijven, uiteraard ook het aantal dragers gaat stijgen.  

Nora: 

Ja, want hoeveel deelnemers zijn er nu qua bedrijven?  

Kees:

170 bedrijven doen er nu mee. En we zijn voor woorden erkend op 615 locaties op dit moment.

En we hopen het komende jaar uit te groeien tot, nou ja, rond de 1500 tot 2000 locaties. Dat is ons streven.  

Nora: 

En op welke deelnemers zijn jullie het meest trots? 

Maureen:

Met elke deelnemer zijn we blij die er is, want het is connecting the dots. Dus op elke plek waar het zichtbaar wordt kun je dat alleen maar groter maken. Maar het meest trots, ik bedoel, bij de Tweede Kamer, erkenning in de Tweede Kamer. Wat we ook zeiden: het is het huis van de democratie. En als het vanuit daaruit wordt verspreid onder het thema ‘burgerschap’. Dat is ook onze grote droom, dat het gewoon in het burgerschap wordt opgenomen. Dus zorgen en aandacht voor elkaar. En vanuit daaruit wordt het verspreid. Dus met elke zijn we blij, maar die is echt wel een bijzondere mijlpaal voor ons. 

Kees:

En je ziet ook dat na de lancering van de Tweede Kamer, dat er ook steeds meer gemeentes aansluiten. Dus het heeft ook, behalve dat we er trots op zijn, een echt effect en een werking naar buiten uit. Want je moet je natuurlijk constant zelf bewijzen.  En dat helpt natuurlijk als de Tweede Kamer je daarin erkent. 

Nora:

We hebben aan een aantal deelnemers gevraagd waarom zij het zo belangrijk vinden om het Sunflower-keycord te erkennen en herkennen. Dit waren hun antwoorden. 

Efteling: 

De Sunflower-keycord is voor de Efteling echt een hele waardevolle toevoeging.

Zo kunnen wij ook aan gasten die een niet-zichtbare beperking hebben zien, dat ze soms wat extra tijd of hulp nodig hebben. En zo kunnen we deze gasten nog beter helpen. Dus wij zijn erg blij met deze ontwikkeling.  

McDonalds:

Bij McDonalds vinden we het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. Dat geldt voor onze gasten, maar natuurlijk ook voor onze medewerkers en partners. Een bezoek aan onze restaurants proberen we daarom zo makkelijk en leuk mogelijk te maken. Door mee te doen met het Hidden Disabilities Sunflower initiatief zorgen we ervoor dat we samen een stapje extra zin in zetten voor de mensen die aangeven daar behoefte aan te hebben. Samen sterk!

Pathe bioscopen:

Bij Pathé omarmen we sinds vorig jaar zomer Hidden Sunflower en daar zijn we echt trots op.

Wij vinden het belangrijk om onze bioscopen toegankelijk en inclusief te maken voor iedereen. Alle 29 bioscopen van Pathé doen mee en al onze medewerkers kennen het Hidden Sunflower-Keycord. Hiermee kunnen zij mensen met een verborgen beperking beter herkennen en helpen om hun bioscoopbezoek nog plezieriger te maken. En daar doen we het voor! 

Liane den Haan:

Mijn naam is Liane den Haan, ik ben Tweede Kamerlid voor Goud. Ik heb het initiatief genomen om de Sunflower Kierkoord te laten introduceren in de Tweede Kamer. Ik vind het ontzettend belangrijk dat voor mensen met een verborgen beperking eigenlijk alles in de samenleving toegankelijk is.

Het vliegen, met de trein gaan, maar ook het bezoeken van de Tweede Kamer, het huis van de democratie. We hebben Sunflower Hidden Disabilities op bezoek gehad, we hebben inmiddels het programma ingevoerd, iedereen is getraind en het is een heel groot succes en daar ben ik ongelooflijk blij mee.

Nora:

Heb jij aan boord nu al eens iemand gehad? Dat zei je volgens mij net al, dat je bijna elke vlucht iemand had met een keycord?

Maureen: 

Ja, natuurlijk, omdat ik nu een jaar hiermee bezig ben, zie ik het ook steeds meer. Ik had een prachtig voorbeeld, maar ook schrijnend voorbeeld van een gezin.

Zij waren op vakantie terug vanuit Canada en op de heenreis vertelden ze mij, ging het heel erg goed. Ze waren goed voorbereid en het gaf ze zoveel rust en vertrouwen dat ze op vakantie konden gaan. Maar ze wisten ook al dat op de terugreis, bijvoorbeeld naar Canada, waar ze vertrokken, het nog niet had. Daar gebeurde wel waar ze bang voor waren. Ze werden uit elkaar gehaald, het meisje heeft een vorm van autisme, mocht niet bij haar moeder blijven. Wanneer ze het keycord had gehad, was dat dus niet nodig geweest. Het meisje kwam overprikkeld aan boord, was helemaal in paniek. Met een hele eenvoudige keycord was dat te verholpen geweest. Daarin zie je gewoon het grote verschil, wanneer het helpt en wanneer het niet helpt. Je gaat ook met mensen in gesprek. Het is altijd de vragende in de vorm. Heel veel mensen zeggen, oh maar dat wist ik niet, dit betekent zoveel voor me, want nu hoef ik het niet meer uit te leggen. Maar op elke vlucht, en ik vlieg fulltime, dus elke week vlieg ik, op alle continenten kom ik er echt een tegen.  

Nora:

Kees, heb jij ook nog een mooi verhaal van een Sunflower-drager? 

Kees:

Ja, er zijn er eigenlijk best veel, want we kregen echt wel heel veel feedback van mensen met hun ervaringen. Wat ik recentelijk een hele mooi vond, is dat een meisje heel graag naar een voorstelling in het theater wilde. Die durfde dat eigenlijk al jaren niet, maar het theater was toch wel bekend met het keycord. Toen durfde ze zelfs te vragen, ik heb het keycord, maar mag mijn hulphond ook mee in het theater? Nou, dat werd toegestaan en ze stuurde mij een prachtige foto dat ze aan de zijkant een hele mooie plek had gekregen op een eerste rij, met haar keycord om en haar hond naast haar. Zo heeft ze die voorstelling kunnen meemaken. Dat zijn natuurlijk de mooiste verhalen die je wil horen en wil zien.  

Maureen:

En dat gun je echt iedereen. 

Kees:

En dat gun je iedereen. Je ziet het dus nu dat bedrijven, theaters, musea, noem maar op, er ook echt open voor staan. Dit is één voorbeeld, maar ik heb er meerdere gehad van mensen die na een concert gingen, dat was in de Melkweg in Amsterdam, waar het bomvol was en het meisje over prikkelt raakte. Zij had een keycord, ze was samen met haar moeder en werd samen met haar moeder door een medewerker van de Melkweg even in een stilteruimte gezet, totdat ze weer bijgekomen was en weer in de chaos, maar wel in het concert weer terug kon. Dus ja, even tien minuten eruit, alleen omdat ze herkend en erkend werd met haar keycord. Dat zijn voor mij nog steeds kippenvelverhalen als ik zie dat we dat met dit simpele keycord kunnen bereiken. 

Maureen:

De kracht van de eenvoud.  

Kees:

De kracht van de eenvoud, absoluut. 

Nora:

We hebben aan Sunflower-drager Marlies gevraagd waarom zij haar keycord draagt en wat haar ervaringen zijn. En dit is haar antwoord:

Marlies:

Waarom draag ik het Sunflower-keycord en hoe ervaar ik dat? Ik merk dat er een omslag plaatsvindt bij mensen als je ergens komt van haast en ongeduld naar begrip, geduld en rust.

Mensen treden je op een andere manier tegemoet en in de goede zin van het woord. Voor mij is het een heel goed, fijn en prettig gegeven dat je het kort kan dragen zonder dat je hoeft te zeggen precies wat er met je aan de hand is. En dat mensen dat eigenlijk al een soort van weten. Dat ze wat meer rekening met je moeten houden waardoor het drempelverlagender werkt om ergens naartoe te gaan of ergens aan deel te nemen. 

 

 

Nora:

Hoe ziet de toekomst van Hidden Disabilities Nederland eruit? Of wat willen jullie nog heel graag bereiken in de toekomst?  

Kees:

In Engeland zijn ze in 2016 begonnen, dus dat is zes jaar geleden. En daar is het helemaal geïntegreerd al in de maatschappij. Iedereen kent het Sunflower. Dat is natuurlijk waar wij ook naar streven. We zijn eigenlijk, als je het goed beschouwt, nog maar een jaar bezig. We zijn twee jaar bezig, maar het eerste jaar hebben we eigenlijk helemaal verloren door corona. Dus we zijn eigenlijk nog maar één jaar bezig. En als ik zie waar we nu staan en als het in dit tempo doorgaat en daar lijkt het wel sterk op, dan gaan we ook die kant op. Dat het gewoon straks bij iedereen bekend is. En niet alleen bij dragers of bij bedrijven, maar gewoon als je in de bus zit en je iemand ziet dat je denkt van oh, dit is iemand met een keycord. 

Maureen:

We hopen ook dat het echt die bekendheid krijgt van herkenning overal waar we zijn. Dus niet alleen op de luchthaven of op de plekken waar het begonnen is, maar echt op alle plekken. Eigenlijk op alle plekken waar mensen in verbinding met elkaar zijn. Dus alles in de openbaarheid daarvan.  

Nora: 

Eigenlijk dat het gewoon normaal...  

Maureen:

…een onderdeel van de samenleving is. 

Nora: 

Ja, precies.

Kees:

En hoe bereik je dat? Onder andere door dat er bedrijven meegaan doen, die over het hele land verspreid zijn en eigenlijk gewoon een hele belangrijke rol in de maatschappij hebben. Zoals supermarktketens of restaurantketens. 

Maureen:

Foodketens…

Kees:

Ja, waar iedereen eigenlijk komt. Als die ook allemaal meedoen, dan wordt het automatisch bij iedereen bekend. Dat is natuurlijk wel een van onze doelen. Hoe groter we worden, hoe groter is misschien niet het goede woord, maar hoe bekender we worden, hoe makkelijker het voor mensen wordt om niet meer speciaal te hoeven kijken. Van, oh ik ga daar naartoe, want daar wordt het herkend. Maakt niet uit waar ik naartoe ga. Ik heb mijn keycord op me en ik word erkend. Dat is natuurlijk het ultieme doel. En in Engeland is dat eigenlijk al min of meer bereikt. Dus, ja, zes jaar hebben ze het in Engeland overgedaan. Dan zijn we het eerste jaar goed op weg. 

Maureen:

Het allerbelangrijkste is, denk ik, als mensen zich er ook voor aansluiten, dat je vrijwilligers niet vrijblijvend daarin, dat mensen ook echt, dat het goed wordt weggezet in een bedrijf.

Dus dat het bij een onboardingsproces komt, bij een aannameprocedure, bij bijvoorbeeld dagen verspreid door het jaar, de autismedag of International Day of Disabilities. Dat het meegenomen wordt in je programma, zodat het niet wegebt daarin. En daar heb je wel veel bedrijven voor nodig om met z'n allen daar neer te kunnen zitten. 

Nora:

Hebben jullie als afsluiter nog een boodschap voor Sunflower-dragers of mensen die misschien erover nadenken om een kiekkoord te gaan dragen?

Kees:

Ja, er zijn, en dat horen we ook best wel eens, dat mensen toch nog twijfelen. Want het dragen van een keycord is eigenlijk natuurlijk wel dapper. Want je stelt jezelf wel open voor anderen, iets wat je aan de ene kant liever niet laat zien, omdat je uiterlijk natuurlijk geen kenmerken hebt.

Aan de andere kant merken nu steeds meer mensen van, ja het zit me enorm in de weg en dat kan me helpen als ik dat met een keycord kan oplossen. Dus ja, de boodschap die ik mee zou geven: denk er goed over na. Het blijft je altijd ten alle reden je eigen keuze en je hoeft hem ook niet permanent te dragen. Draag hem alleen op het moment dat jij vindt dat je hem nodig hebt en laat je niet weer houden door anderen. Want ja, we bewijzen inmiddels, of de dragers bewijzen inmiddels hoeveel profijt je ervan kan hebben. Dus schroom niet en doe het gewoon, zou ik zeggen.

Maureen:

Ja, dat zeg ik wel in de presentatie, we noemen het ook wel als boodschap. Wanneer je het vanuit angst bekijkt, dan zou ik bijvoorbeeld stigmatiseren aan het kunnen zijn. Maar wanneer je het vanuit kracht bekijkt, dan is het absoluut niet kwetsbaar. Dat is je eigen kracht, dat bepaal je ten alle tijde zelf. En dat opent echt deuren. Dus niet vanuit angst, maar vanuit kracht. En juist als het zo bekend wordt en je ziet dat het op meerdere plekken komt, ja, het is het start van een mooie ervaring. 

Kees:

Zeker, zeker. 

Nora:

Nou, heel erg bedankt. Hele mooie antwoorden.

Maureen:

Graag gedaan, was leuk.

Kees:

Zeker leuk. We hopen dat heel veel mensen naar ons zullen luisteren. En dat dit misschien....

 

Maureen:

En heb je vragen weet ons te vinden.

Kees:

Zeker, we vragen altijd via website of op wat voor manier dan ook. Op social media zijn we te bereiken. Ik zou zeggen, volg ons en kijk hoe wij iets voor je kunnen betekenen. 

Nora:

Wil jij nou ook jouw Sunflower-verhaal delen en in gesprek komen op de podcast?

Mail dan naar gesprekken@hiddendisabilitystore.com. Bedankt voor het luisteren en tot de volgende keer!